Интервю с Борислава Люцканова

 1. Защо решихте да създадете този магазин?

Защото обичам храната. Самата аз се храня здравословно вече повече от 10 години. Понякога ми се е налагало да мина през множество перипетии само за да се нахраня. Като например да прекося цяла София от единия до другия край, за да мога да купя качествена, прясна храна за мен и моето семейство, разбира се да разнасям кутии с храна за обяд или най-вече когато ми се налага да пътувам в командировка, а понякога ми се е случвало дори да гладувам, защото няма какво да избера от всичките тонове храна, които са ни винаги на една ръка разстояние.

Вярвам, че всичко това е излишно! Вярвам, че може да има много вкус в храна, която в основата си съдържа цели храни (повече за термина виж тук). Например един от най-новите продукти в магазина ни е сушеник, който съдържа само месо, сол и подправки. И няма да ви убеждавам колко е вкусен, просто заповядайте при нас, за да опитате.

Вярвам, че вкусната здравословна храна може да е общодостъпна и да е до някаква степен масова, особено в избора на хората, за които здравето е един от основните приоритети.

Вярвам, че щом човечеството е оцеляло хиляди години, хранейки се със сезонна прясна храна, която или се яде на момента, или се консервира по умел, натурален начин, можем да го правим и ние. Единственият недостатък на истинската храна е, че тя се разваля! По това може да я познаете. Днес магазините изобилстват от „хранителни продукти“, които може да останат с непроменени качества и свойства месеци след изтичането на срока им на годност, което е противоестествено! Всеки има право на избор, разбира се, но според мен това не е храна, която може да ни даде така необходимите ни витамини и минерали.

Затова създадох Вдъхновения Natural Shop – мястото, където има само истинска, вкусна и здравословна храна.

 1. Вие имате и издателство. Как се съчетават книгите с био магазин?

Това е един от най-често задаваните ми въпроси. За хората около мен това е странно съчетание, което няма пряка връзка. За мен обаче това са двете парчета от големия пъзел. От едната страна стоят знанието и информираността. Книгите, които подбирам и издаваме, в повечето случаи касаят здравословния начин на живот, а във всички случаи се отнасят до това как бихме могли да подобрим качеството си на живот в лесни стъпки. Публикуваме само проверени концепции за здраве и благополучие. Неслучайно и името на издателството ни е Вдъхновения, защото мисията му е да вдъхнови хората за един по-добър живот. Твърдо вярвам, че това е въпрос на избор за всеки един човек. И ако някой търси начини да подобри и обогати живота си, нашите книги могат да му бъдат от помощ.

От другата страна, другото голямо парче от пъзела са готовите решения в действие, подборът на истинска здравословна и вкусна храна, деликатната и даряваща мекота и комфорт козметика в готов вид. Разбира се, за любителите на вкусните и здравословни сладки изкушения имаме богато разнообразие от торти, бисквити, шоколад..., които приготвяме лично по наши авторски рецепти. Предлагаме и кетъринг за всякакви поводи, който често обира овациите на гостите на домакина с вида, вкуса и умелия подбор на качествени съставки.

 1. Какви са трудностите, пред които е изправен човек, когато иска да започне да живее здравословно?

Много често хората правят опит да започнат да живеят здравословно – някои по необходимост, други защото виждат смисъл в това, а трети защото е модерно. Много често обаче се провалят, защото или им се струва прекалено трудно, или попадат на продукт, който не отговаря на очакванията им. И се отказват! Трябва да знаем, че избирайки натурални и био продукти – било храна, било козметика или почистващи препарати за дома, невинаги може да очакваме супер пяна от шампоана си например. Но не това е водещо при подбора на продукти в магазина, който правим. Важно е всеки да прецени кое е от значение и за него – да ползва шампоан, който наистина ще му помогне в борбата с пърхота, или просто шампоанът му да прави пяна. Продуктите, които предлагаме, са подлагани на множество тестове и в повечето случаи работят безотказно! Казвам в повечето случаи, защото всеки е уникален сам по себе си. Всеки организъм е една малка екосистема и колкото и да искаме да вярваме в това, просто няма универсално лекарство.

Но това, с което можем да помогнем в случая, е да обърнем внимание на клиента и да му съдействаме да стигне до най-доброто, работещо за него решение. Например ако му се налага да се храни без глутен, но не е виртуоз в кухнята, можем да му предложим безглутенова смес за печене, с която той няма да се провали! Като разбира се винаги му разказваме как да се предпази от грешки при печенето и какво да очаква като краен резултат. Това, което отбелязваме винаги, е, че няма как да печете с безглутеново брашно и да очаквате вашият хляб или кекс да не се рони. Просто защото липсата на глутен (коренът на думата на английски език идва от glue, което означава лепило) ще направи печивото ви по-ронливо, но тук за мен водещ е вкусът, а не трохите. За хората, които не са запознати със спецификите, трохите може да се окажат разочароващи. Когато обаче клиентът е информиран какъв се очаква да бъде крайният резултат, той има реални, а не идеалистични представи. Както се казва, човек лесно свиква с удобствата и започва да ги приема като даденост. 

Разбира се, ние имаме решение и на проблема с трохите. Затова ви препоръчвам да ни разкажете какво точно търсите, какъв резултат очаквате да постигнете и ние ще намерим заедно най-доброто, работещо за вас решение, за да може да дадете шанс на здравословния начин на живот, а не да се откажете още преди да сте опитали. 

 

 1. Вече има много био магазини, срещат се на всеки ъгъл. Кое отличава Вдъхновения Natural Shop от множеството?

На първо място това е името. Ние работим с много Вдъхновения.
Когато обслужваме клиент, важното за нас не е той да купи максимално много неща, които после да се чуди какво да прави, а да купи това, което наистина му е необходимо и което ще му достави удоволствие или ще му реши проблема още днес! Разбира се, не го пускаме да си тръгне, преди да сме сигурни, че знае как да го употреби по най-добрия начин.

Много често, когато видя, че клиент се колебае дали да купи даден продукт, му разказвам за всичките предимства и недостатъци на продукта и го изпращам вкъщи, за да помисли (или да се информира допълнително) дали това е най-доброто за него. Винаги поемам този „риск“, защото съм убедена, че съм информирала клиента и защото за мен е важно той да остане доволен.

Работим с почти всички био производители и био вносители в България, като подбираме наистина качествените продукти.

В момента на пазара на био продукти има огромен избор, но за съжаление има много подвеждащи етикети. При нас те биват селектирани и никога не бихме сложили на рафта био солети с палмово масло например! Или шоколад със соев лецитин, дори и да е с био произход.

 1. Кое ви мотивира да продължавате да се развивате?

Усмивките на клиентите. И обратната връзка, която имаме от тях, че наистина има необходимост от такъв магазин, който акцентира на качеството и на отношението към клиента. Разбира се, не можем да отречем, че срещаме много трудности, но клиентите ни мотивират да продължаваме да повишаваме стандарта на магазина си.

 1. Как подбирате кои продукти да заредите?

Следим първо за съдържанието на етикета. За нас е важно да няма скрито съдържание на соя, царевица, соев лецитин, глюкозо-фруктозен сироп, хидрогенирани мазнии и т.н. Списъкът с излишни „био“ съставки е наистина дълъг. След това проверяваме качеството, като това се случва почти на 100% лично и едва на трето място идват финансовите условия. Обикновено търговците първо гледат финансовия елемент и тогава преценяват дали има търсене, след което зареждат продукта. При нас в подбора има и други принципи. Тези, които са важни за нас и тези, които не бихме пристъпили, ако избираме храната за себе си и/или за семейството си. Част от продуктите (едва около 10% ) зареждаме по търсене на клиента. 

 1. Само био продукти ли предлагате във вашия магазин?

Не само. Това, което гледаме на първо място, е храната да е максимално естествена, т.е. да не е силно преработена и да е максимално близка до естествения си вид. Основното е произходът да е натурален. При нас няма да срещнете рафинирани безглутенови продукти например, с каквито пазарът вече е залят. 

 1. Имате ли продукти за диабетици?

Имаме. Голяма част от нещата, които предлагаме, са подходящи и за диабетици. Имаме широк профил от храни и хранителни добавки. Имаме и много консерви без захар като например кисели краставички, царевица, сладка и други. Обикновено е цяло предизвикателство да срещнеш кисели краставички на широкия пазар, които да са без захар, защото захарта дава допълнителен вкус, но и играе ролята на естествен консервант. Това, което няма да откриете при нас обаче, са синтетичните подсладители, често препоръчвани на диабетиците от лекарите, като малтитол, сорбитол и т.н., които по своята същност са хидрогенирани захари. А определено вярвам, че нищо хидрогенирано не може да бъде полезно за когото и да било. При подсладителите може да върши работа, т.е. да не повишава рязко кръвната захар, но тялото не може да разпознае хидрогенирана съставка като храна, от която да се нахрани, защото тя е вече с променена молекула и организмът я приема като дразнител, като заплаха. Ако искате натурални подсладители, използвайте кленов сироп или естествен ксилитол, който се извлича от кората на бреза, например. Виждала съм неведнъж как диабетът от втори тип може да бъде овладян напълно с правилна диета, физическа активност и без изкуствени подсладители или хранителни добавки за контрол на кръвната захар.

 1. Кои са вашите клиенти?

Ние много си обичаме клиентите. Те са винаги усмихнати, интелигентни, ерудирани. За нас е чест да работим за тях. В работата си често се случва да научавам по нещо и от тях, макар че следя всички здравни тенденции и изследвания и изпробвам лично голяма част от тях.

 1. Правите и торти. Имате ли поръчки за детски рождени дни?

Да, разбира се! Радвам се, че хората, които не искат да правят компромис с качеството, вече имат избор. Спомням си, че когато моите деца бяха в детската градина, нямах много варианти. И тук пак мога да разказвам надълго и нашироко за перипетиите, през които минавах, за да мога да им поръчам наистина здравословна торта.

За щастие имаме клиенти, които осъзнават каква е разликата между вкуса и качеството на нашите торти и тези, които се предлагат масово – със захар и синтетични съставки. Срещаме малко трудности с декорацията, защото не работим с фондан, а използваме само натурални съставки и за украсата, но в повечето случаи клиентите ни не очакват това от нас. Факт е, че декорацията с фондан е много красива, но пак задавам въпроса: какъв резултат очакваме? И обръщам внимание, че във фондана освен синтетичните оцветители, които в повечето случаи водят до хиперактивност, има и глюкозо-фруктозен сироп.

 1. Защо е толкова важно да няма соев лецитин в храната? Споменахте го няколко пъти, явно наистина е важно!

На първо място знаете, че соята в повечето случаи е ГМО. В био вариант това се изключва като възможност (едно от изискванията, които трябва да покрива биологичното земеделие, е да не съдържа генетично модифицирани организми), но това, което е важно да се знае за соята, е, че тя съдържа и фитоестроген, т.е. растителен хормон. А знаете, че с хормоните шега не бива. И ако я употребяваме в големи количества, може много лесно да си предизвикаме хормонален дисбаланс. Реално в днешно време е много трудно да избягваш соята, а също и глутена впрочем, защото се използват масово. Соевият лецитин играе ролята на емулгатор – т.е. помага да се подобри структурата на изделието, да стане тя по-гладка и хомогенна. И това е най-масовият и най-евтин емулгатор, затова го има навсякъде – в хранителните добавки, в шоколада, в бисквитите, в почти всички вафли, кексчета и пр. пакетирани храни, включително и в тези с биологичен произход. В козметиката, дори и тази с биологичен произход, соята също се използва и трябва да ви кажа, че върши чудеса! Точно заради съдържанието на фитоестроген изглажда много качествено фините бръчки. Но пак питам: на каква цена?

Да обобщя: големият проблем със соята може да се появи от предозирането с нея, защото няма как да контролирате количеството, което сте изяли, тъй като тя влиза като „подобрител“ в диетата ви. На нито една опаковка не пише колко точно соев лецитин съдържа продуктът, както и никой не може да каже от какво количество се нуждае или до какво количество е толерантен вашият организъм, освен ако не си следите всички хормони с постоянни кръвни тестове и не сте лекар, за да имате наистина реална представа. И поради тази причина вие няма как да разберете кога може да  предизвикате хормонален дисбаланс в организма си със следобедната вафла.

Затова моят съвет е да избягвате соевия лецитин. Ако искате соя, яжте я в чист вариант, като избирате био тофу или си правите сами кълнове от био соя, или така незаменимия соев сос (отново избирайте био вариант), но моята гледна точка е, че трябва да избягваме соята като подобрител.