Пуканките, приготвени в домашни условия, без добавени сол и хидрогенирани мазнини и без използването на микровълнова печка, всъщност са доста полезни и вкусни. Зрънцата за пуканки са малки и кръгли, които при излагане на по-висока температура изтласкват съдържащата се в тях влага и образуват любимите ни пуканки. Богати са на въглехидрати и фибри, което ги прави добри за подобряване на храносмилането. Фибрите имат свойството да понижават нивото на лошия холестерол, облекчават запек, хемороиди, контролират нивото на кръвната захар и намаляват риска от рак на дебелото черво. Хранителна стойност за 100 г, като в зависимост от вида може да има леки отклонения: Енергийна стойност (kcal): 356 Белтъчини: 9.4 г Въглехидрати: 66.97 г – от които захари: 0.64 г Мазнини: 4.74 г – от които наситени: 0.67 г Сол: 0.035 г Децата ги обожават. А и кой би отказал купа вкусни, пухкави и ароматни пуканки, гарнирани с чудесен филм!

Как да си приготвим пуканки лесно, бързо и много вкусно?

Необходими продукти: Царевица за пуканки 150 г 2 супени лъжици мазнина (слънчогледово олио, зехтин, краве масло, кокосово масло или друга мазнина) Начин на приготвяне: Необходима ви е една тенджера с дебело дъно и капак. В незатоплена тенджера сложете мазнината и след това царевицата за пуканки. Забелязала съм, че царевицата се разпуква по-добре, когато тенджерата е незатоплена. Захлупете и сложете на котлона на максимална степен. Aз използвам тенджера за 4 литра течност и капак против пръскане. Пукам царевицата на керамичен плот на степен 9. Пуканките са готови за около 5 минути, но ги наблюдавайте. Може да разклатите тенждерата по време на приготвянето, но не махайте капака. Когато спрат да пукат интензивно е по-добре да отместите тенджерата от горещия котлон. По-добре да ви останат няколко неизпукани царевични зрънца, отколкото да имате изгорели пуканки.След като пуканките са готови може да добавите сол на вкус. Снимка на тенджерата с капак, която използвам. Забелязала съм, че най-малко зрънца остават неразпукнати ако използвам този капак, но се получава и с обикновен капак.   И резултатът :)   Сладък вариант Необходими продукти: Царевица за пуканки 150 г 2 супени лъжици мазнина (слънчогледово олио, зехтин, масло, кокосово масло или друга мазнина) 2 супени лъжици кафява кокосова захар Пригответе по същия начин, като солния вариант, но добавете и захарта при мазнината и царевицата за пуканки. По време на пукането на пуканките, захарта се разтопява, карамелизира и полепва по тях. Времето за приготвяне е малко по-кратко от соления вариант, но важи същия съвет. Наблюдавайте ги!

Еспериментирайте!

Опитайте!

Написано от: Веси

[product id="570"]

[product id="1281"]

[product id="179"]