One by Nadia Petrova, 300 г Телешки колаген на прах

Какво e колаген и защо е важно да го приемаме. Как да включим тази удивителна добавка в ежедневната си диета?

Всеки от нас е срещал колагена, като съставка на шампоана, балсама или крема си за лице, но какво всъщност е важно да знаем за него? Колагенът е протеин, който съставлява 1/3 от човешкото тяло и е концентриран в мускулите, костите, хрущялите, кожата, кръвоносните съдове, храносмилателната система и сухожилия. Той е „причината“, поради която най-големият орган в човешкото тяло, кожата ни, е сияйна, здрава и еластична. Нашият организъм има способността сам да синтезира необходимия му колаген. За съжаление с напредването на възрастта в комбинация с непълноценно хранене, пушене и прекомерно излагане на слънце, тази способност на тялото намалява прогресивно. За щастие има лесен начин да възстановим нормалните нива на този жизненоважен протеин в организма. Включвайки в менюто си костен бульон или хранителна добавка, съдържаща колаген (хидролизираният телешки такъв), ще се радваме отново на здрава и стегната кожа, а и не само!

1. Сияйна кожа и лъскава коса

Когато се запознавате с някого, как определяте възрастта му? Един от най-често срещаните отговори на този въпрос е: По вида на кожата на лицето му. Колкото по-еластична, здрава и свежа изглежда тя, толкова по-млад изглежда човек. И обратното, колкото повече финни (и не чак толкова) бръчици има по лицето си, толкова по-възрастен приемаме, че е той. С напредването на годините нашата кожа губи част от еластичността си, а това води до появата на фини бръчки, които често са най-забележими в зоната около очите и устата - така наречените мимически бръчици, които се появяват първи и естествено се задълбочават първи. Разбира се,  важно за състоянието на кожата ни е и приема на витамини и минерали, въздействието на свободните радикали в обкръжаващия ни свят, както и влиянието на опасните UV лъчи, на които кожата и косата ни са изложени ежедневно. Резултатът от наличието на всички тези външни и вътрешни въздействия е преждевременни признаци на стареене, с които (особено ние жените) се опитваме да се борим ежедневно. Много често чуваме, че това е нормално за тази възраст, Но големият въпрос е имаме ли инструмент за въздействие? Добра стратегия, за да забавим и намалим ефекта на времето е да се действа едновременно в няколко посоки:

- Да се ограничи излагането на вредните ултравиолетови лъчи и други токсини от околната среда.

- Да се включи колаген, като ежедневна помощ за сияйния вид на кожата.

- Да сме сигурни, че имаме оптимален прием на витамини и минерали всеки ден.

Основните аминокиселини, изграждащи колагена, са пролин, глицин, аланин и хидрокси пролине. Нивата на колаген в организма се свързват със запазване на еластичността, свежестта и младежкия вид на кожата.

2. Здрави стави и сухожилия

За да се радваме на ежедневното движение на всяка част от нашето тялото, състоянието на ставите и сухожилията е от ключово значение. Ако искаме да се радваме на активни движения, без болка през целия си живот, трябва да се грижим за здравето на ставите. Ставните проблеми обикновено се появят с напредване на възрастта. Този процес може да се забави с редовни упражнения, здравословна диета, коригиране на стойка и носенето на удобни ортопедични обувки, но тези мерки не са достатъчни. Можем да осигурим на ставите си и допълнителна помощ, за да могат те да се възстановяват и регенерират. Аминокиселините пролин и глицин, играят основна роля в колагеновите влакна, а точно от тях ставите и сухожилията черпят своята сила и еластичност. Изследвания сочат, че приемът на колаген съществено намалява дискомфорта, болките и възпаленията в ставите.

3. Перфектно храносмилане и помощ при пропускливи черва Приемът на някои храни, най-често на глутен и казеин, води до дразнене на червата. С течение на времето, това може да доведе до отключване на проблем като пропускливи черва. Множество изследвания сочат, че колагенът успокоява и възстановява състоянието на стомашната стена и на червата и така подпомага протичането на нормалните функции на цялата храносмилателната система. Съдържащите се в колагена аминокиселини пролин и глицин вършат голямата задача. Така че нека да извикаме тези "супер агенти" на помощ.

4. Подобрява метаболизма и нивото на енергия, както и състоянието на мускулите. Метаболизмът на организма се влияе, от наличието или недостига на аминокиселините пролин и глицин, изграждащи колагена. Колкото повече имаме от тях, толкова по-ефективни метаболитни процеси ще протичат в нашето тяло. И обратно липсата им ще води до нарушения в метаболитните процеси, досещата се за ефектите от тези резултати, както и че те със сигурност няма да ни допаднат. При балансирана диета, нашето тяло може само да произвежда тези аминокиселини. Често обаче в забързания ритъм на ежедневието ни се налага да хапваме на крак, подложени сме на стрес и не винаги успяваме да си осигурим най-добрата храна, както и така необходимата ни почивка. Точно в такива моменти се налага да компенсираме липсата с хранителна добавка, за да подпомогнем регенериращите функции на организма. Глицинът има мощен ефект върху тялото и е катализатор в различни биохимични реакции. Също така поддържа стабилно нивото на кръвната захар. По естествен начин, глицинът осигурява глюкоза на нашето тялото, толкова необходима за повече енергия и мускулна мощ.

5. Подобрява съня

Аминокиселината глицин подобрява значително качеството на съня, успокоява съзнанието и намалява нервното напрежение. Според проучване в САЩ, недоспиването се превръща в епидемия, тъй като хората спят все по-малко и се будят все по-често през нощта. През 1960 средното време за сън е било между седем и осем часа и половина на нощ, а днес то е под седем часа. Спокойният, качествен, нощен сън е от съществено значение за здравето ни и за състоянието на нервната система. По време на нощния сън се възстановява физическо и психическото състояние на организма, протичат множество регенериращи процеси, както и се засилват детоксикиращите.

Важно! Винаги приемайте колаген с Витамин С

Според някои медицински изследвания, при прием на колаген, в организма започва да се увеличава и естественото производство на колаген. Но за да се случи това, тялото ни се нуждае от витамин С. Прекрасна възможност да включите колаген (желатин) в ежедневното си меню е чрез домашно приготвен костен бульон. Как да го направим? Можете да прочетете статията на Надя Петрова за приготвяне на костен бульон в домашни условия. Но ако не разполагате с време, или желаете да разчитате на друг източник, отличен избор е колаген на прах, като хранителна добавка.

Еспериментирайте!

Източници: draxe.com